Covid-19 Sürecinde Beslenme Tavsiyeleri

meyve, sebze , taze meyve , taze sebze , beslenme tavsiyeleri

EDDA LOGO2

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak kabul ettiği koronavirüs hastalığı (Covid-19) ülkemizde de önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Sosyal mesafe, maske kullanımı ve temizlik dışında sorumluluğumuzda olan çok önemli bir husus var: ‘’Bağışıklık Sistemi’’

Sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli uyku ve fiziksel aktivite ile beraber bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır.

Koronavirüs ve enfeksiyon sonucu bağışıklık sistemi hücrelerinden inflamatuar madde salınımı artar. Bu maddeler dokularda hasara sebep olur ve bu organ yetmezliğine kadar giden bir tablo karşımıza çıkarabilir. C vitaminin görevi ise burada üretilen sitokini azaltarak dokuların hasar görmesini önlemektir. Ayrıca antioksidan etkisiyle hasar görmüş organlarda oluşan oksidatif stresi azaltabilir. Özellikle mevsimine uygun narenciye grubu meyvelerin günlük tüketimi bu dönemde çok önemlidir.

              

Genel sağlık kalitemizi artıracak önemli maddelere özetle bir bakalım..

  • Öğünlerimizde sağlıklı tabak modeli oluşturalım. Tabağın bir çeyreği sebzelerden, bir çeyreği tam tahıl ürünleriden, kalan yarısının da üç eşit parçada meyvelerden, yüksek proteinli gıdalardan (kurubaklagil, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar vb.) ve süt ürünlerinden (yoğurt, ayran, peynir, kefir vb.) oluşmasına dikkat edelim.
  • Bol su tüketelim. (kilo başına 33ml ideal miktardır)
  • Mevsimine uygun taze meyve sebze satın alalım.
  • Haftada en az 2 defa balık tüketelim.
  • Kan şekerini hızla yükselten şekerli yiyecek ve içeceklerden uzak duralım.
  • Mümkün olduğunca paketli ve hazır gıda tüketmeyelim.
  • Günlük fiziksel aktivitemizi ihmal etmeyelim. 40 dakikalık hafif tempolu bir yürüyüş bile bağışıklık sistemimiz ve genel sağlığımız için çok faydalı.

Üşenmeden ertelemeden sen de harekete geç! 

Taze meyve sebze siparişi için online manav gurmenin sepeti 24 saatte kapında !

 

Etiketler: Taze meyve sebze , Pandemide nasıl beslenilmeli , Covid-19 sürecinde beslenme tavsiyeleri
Mart 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR